Foto: Theunis Piersma
Foto: Theunis Piersma

Lepelaarman krijgt Gouden Lepelaar

Otto Overdijk heeft de hoogste onderscheiding van Vogelbescherming Nederland, de Gouden Lepelaar, ontvangen. Overdijk onderzoekt en beschermt al ruim dertig jaar belangeloos en vol enthousiasme lepelaars. Als lepelaarman in hart en nieren heeft hij ook voor Metawad al veel betekend.

Als het gaat om lepelaarwerk, dan kun je Otto Overdijk samen met Harry Horn in één adem noemen. Bij Otto zijn lepelaars onlosmakelijk verbonden met zijn leven en de beide heren worden samen dolgelukkig van lepelaaronderzoek. De fascinatie voor lepelaars begon in de jaren tachtig, toen Overdijk als jonge boswachter samen met Horn het onderzoek naar de lepelaar op Vlieland opzette. Dat de elegante, roomwitte vogels zo bedreigd werden, trok de aandacht en Overdijk startte als beheerder bij Natuurmonumenten op Schiermonnikoog in de lepelaarkolonie een ringonderzoek op. Eerst met gewone metalen pootringetjes, later met kleurringen die de vogels op afstand individueel herkenbaar maken. Dat leverde over de jaren heen een waardevolle database op die Overdijk zorgvuldig en gepassioneerd bijhield. Toen Overdijk zijn database beschikbaar stelde aan wetenschappers voor statistische analyses, was dat voor Tamar Lok de basis voor haar promotieonderzoek.

Gouden informatiebron
Tamar Lok kon met de kleurringdatabase de rol van trek in de populatie-ecologie van de lepelaar ontrafelen. Lok toonde bijvoorbeeld aan dat de overleving van volwassen lepelaars die overwinteren in Afrika lager is dan die van volwassen lepelaars die overwinteren in Europa. En met Otto’s bijdrage in het onderzoek met GPS-rugzakjes nu, komt er een gedetailleerd beeld van het habitatgebruik van individuele lepelaars. Zo heeft Matthijs van der Geest verrassende verschillen ontdekt tussen zoute lepelaar vrouwen en zoete lepelaar mannen.

Naast lepelaarkenner is Overdijk ook inspirator voor de bescherming van de roomwitte vogels. Binnen de Werkgroep Lepelaar investeert Overdijk in mensen en educatie. Hij heeft daarmee een netwerk opgebouwd van waarnemers, beschermers van natuurgebieden en onderzoekers langs de gehele trekroute van lepelaars. Ook daarvan profiteren wetenschappers verbonden aan Metawad.

Met het inspirerende werk van Otto Overdijk en de inzichten die dat heeft opgeleverd over het wel en wee van de lepelaarpopulatie, wordt er binnen Metawad hard gewerkt aan de voortzetting van het langdurig populatie-onderzoek naar lepelaars.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia