Foto: Rob Buiter
Foto: Rob Buiter

Drieteen moet veel uitbuiken in Ghana

Drieteenstrandlopers die er voor kiezen om ’s winters naar een Ghanees strand te vliegen, in plaats van naar de Nederlandse Noordzeekust, doen daarvoor een flinke investering in ‘reiskosten’. In ruil daarvoor komen ze op stranden terecht waar ze meer dan tien keer zoveel voedsel kunnen vinden als bij ons.

Waar Nederlandse drieteentjes dan ook 80% van de dag bezig zijn met voedsel-zoeken, kunnen ze het in Ghana in de helft van de tijd. Dat schrijven Kirsten Grond en collega’s in het open access tijdschrift PeerJ. Toch waarschuwen de auteurs dat het niet noodzakelijk een Luilekkerland is op het Ghanese strand. De vogels lijken daar meer dan de helft van de dag te kunnen ‘niksen’, maar misschien is dat vooral noodzakelijke tijd voor de vertering van de ‘zaagjes’, Donax pulchellus die ze daar eten. Dat zijn prooien met harde schelpen. In Nederland voeden de drietenen zich vooral met wormen (polychaeten). Die zijn weliswaar niet zo talrijk als de schelpen in Ghana, maar wel een stuk makkelijker te verteren.

Meer informatie: j.w.h.reneerkens@rug.nl

Download documentatie

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia