Foto: onbekend
Foto: onbekend

Overleden drieteenstrandloper ‘leeft’ voort in onderzoek

Metawad-onderzoeker Jeroen Reneerkens maakt het zelden mee. Een drieteenstrandloper die vlak na zijn dood wordt teruggevonden. Begin februari gebeurde het op Texel. Op 1 februari werd drieteenstrandloper G3BGGW op het strand gezien, de dag erna lag de vogel helaas dood langs de weg naar strandpaal 9.

Het zo snel terugvinden van een drieteenstrandloper na zijn sterfdag, biedt voor Jeroen Reneerkens mogelijkheden voor verder onderzoek. Hij gaat de organen en vetlaag bekijken van de overleden drieteenstrandloper en hoopt daarmee erachter te komen waaraan de vogel is overleden.

Op 28 mei 2013 werd op IJsland de drieteenstrandloper geringd met een groene vlag en blauwe, groene en witte kleurringen. De vogel werd vervolgens in de twee jaar daarna vaak teruggezien. Dat levert belangrijke informatie op om de overlevingskansen en het leven van drieteenstrandlopers in kaart te brengen. Hierover vertelt Reneerkens in een bericht over het zwerversbestaan van drieteenstrandlopers op deze site.

Meer informatie over het leven van drieteenstrandloper G3BGGW is te lezen op de websites van Ecomare en natuurbericht.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia