Kanoet

Video over zenderonderzoek trekvogels

Een video over zenderonderzoek aan trekvogels. Op de tijdstippen 1:48-4:24, 9:08-12:51 en 15:50-17:10 is te zien hoe het zenderonderzoek in zijn werk gaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Åke Lindström, professor aan de Zweedse universiteit van Lund, waar hij samen met zijn groep het migratiegedrag van poelsnippen bestudeert. De opnamen zijn gemaakt in Jamtland, gelegen in het westen van Noorwegen.

Binnen het onderzoeksproject Metawad wordt op een soortgelijke manier onderzoek gedaan aan kanoeten, drieteenstrandlopers en rosse grutto’s. Op dit moment zijn Metawad onderzoekers op Richel in de Waddenzee actief om gekleurringde kanoeten terug te vangen. Zij gebruiken hiervoor mistnetten, hetzelfde materiaal dat ook gebruikt wordt door Åke Lindström en zijn collega’s, en te zien is op de videobeelden.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia