omslag_Uitblinkerz Kanoet

Nieuw jeugdboek over kanoeten

Op 31 maart verschijnt bij Uitgeverij Bornmeer Uitblinkerz!, een jeugdboek voor jongens en meisjes in de leeftijd 9-12 jaar. Het boek zal op deze dag worden gepresenteerd bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel.

In dit geïllustreerde jeugdboek gaat hoofdpersoon Tijs op onderzoek uit in het Waddengebied. Hij leert hoe de zompige zeebodem en het zeewater van levensbelang zijn voor miljoenen dieren en planten. Tijs is vooral gefascineerd door de kanoet, een trekvogel die zich gedraagt als een atleet.

OM_BM_Uitblinkerz Kanoet

Op beeldende wijze beschrijft Thomas Leerink de veelzijdige natuur in het Waddengebied. Samen met de hoofdpersoon leren de jonge lezers alles over de bijzondere flora en fauna van de Wadden en ze vinden antwoorden op vragen als ‘hoe vliegt een trekvogel vijfduizend kilometer zonder pauze?’, ‘wie zijn de snelste verhuizers van onze aarde?’ en ‘welke plant smaakt naar chips?’ De prachtige illustraties van Pia Drent brengen het verhaal tot leven.

Thomas Leerink (1988) bracht een groot deel van zijn jeugd door op Ameland. Hij struinde er elke schoolvakantie over het wad en het strand en door de duinen. Tijdens zijn universitaire studie biologie liep hij stage bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel, in de onderzoeksgroep van Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie. Thomas raakte enthousiast over het leven van de kanoet en vond dat daarover niet alleen verteld moest worden in wetenschappelijke artikelen. Hij schreef Uitblinkerz! met aandacht voor het hoe en wat van wetenschappelijk trekvogel- en waddenonderzoek. In zijn vrije tijd is Thomas actief als wadgids bij de Werkgroep Excursies van de Waddenvereniging. Uitblinkerz! is zijn eerste kinderboek.

Thomas Leerink
Uitblinkerz!
Met illustraties van Pia Drent

ISBN: 9789056153724
BINDWIJZE: Hardback
TAAL: Nederlands
PAGINA’S: 256, geïllustreerd
NUR: 223
PRIJS: € 15,00

Uitblinkerz! is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Uitgeverij Bornmeer
Útjouwerij Bornmeer, Hellingbaas 1, Gorredijk | T. 0513 490 319 – info@bornmeer.nl – www.bornmeer.nl

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia