Foto: Rob Buiter
Foto: Rob Buiter

Metawad is een ‘hit’ op Oerol

Terschelling – Oerol wordt overspoeld met verhalen over trekvogels en waddenonderzoek. Tientallen mensen brengen een bezoek aan de onderzoeksboot Navicula of zijn getuige van een college, talkshow, tentoonstelling of radio-interview op het eiland om kennis te maken met het Metawadproject.

Trekpleister Navicula
Met driehonderd bezoekers per dag is het waddenonderzoekschip Navicula een echte trekpleister op Oerol. Het is een expeditie naar het Groene Strand. Bij eb lopen mensen over het wad en waden ze door het water, bij vloed vaart er een pendel-rubberboot. Het is het begin van een ontdekkingsreis naar het verhaal van de kanoet en de fauna in de wadbodem. Albert Jensma van Omrop Fryslan stroopte de broekspijpen op en kwam aan boord van de Navicula. Hij maakte de volgende reportage.

Foto: Jan Boon

Foto: Jan Boon

Foto: Jan Boon

Foto: Jan Boon

College knooppunt Waddenzee
De Serre van de Westerkeyn was tot de laatste stoel gevuld voor het eerste Oerol College 2016. Dat college werd gegeven door hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma in samenwerking met regisseur en theatermaker Jos Thie. Piersma vertelde over de Waddenzee als knooppunt: hoe lepelaars, drieteenstrandlopers, kanoeten, rosse grutto’s en rotganzen alle hoeken van de wereld met elkaar verbinden en hoe de Waddenzee een spil is in het leven van deze wadtrekvogels.

Waddenzee in 2081
Vooruit kijken. Ver vooruit. Promovendus en Metawadonderzoeker Thomas Oudman was te gast bij Moeremans&Sons om te vertellen over zijn kijk op de Waddenzee in 2081. Moeremans&Sons maakte elke dag op Oerol een futuristisch radioprogramma over ideale toekomstvoorspellingen die niet getest zijn op haalbaarheid, maar op wenselijkheid. Oudman legt uit hoe de kanoet het waddengebied in Mauritanië (West-Afrika) verbindt met de Nederlandse Waddenzee en hoe hij denkt dat de Nederlandse Waddenzee eruitziet over honderd jaar.

En verder …
Was hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma te gast in de ochtendtalkshow van Pauline Cornelisse en Chris Bajema. Is er bij bezoekboerderij de Gèskieker een trekvogeltentoonstelling te zien met sublieme foto’s uit het recent gepubliceerde fotoboek Marathon Migrants. En is er een duidelijke verbinding met het Oerol project Gastelaars. Kortom, Metawad is zichtbaar, toegankelijk en begrijpelijk voor een breed publiek.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia