Foto: Rob Buiter
Foto: Rob Buiter

Trekvogelecologie creatief op Oerol

Vijf wadtrekvogels elk met een eigen kijk op de Waddenzee. De presentatie van Metawad op Oerol heeft als doel om de verhalen van de rotgans, kanoet, lepelaar, drieteenstrandloper en rosse grutto te vertellen in het gebied zelf. Met een vleugje cultuur is het een creatieve ontdekkingsreis in het leefgebied van de vogels.

De start van de interactieve ontdekkingsreis was op 8 en 9 juni. Tijdens het tweedaagse Sense Of Place Seminar IV gingen beleidsmakers, beheerders, natuurbeschermers, onderzoekers en overige gebruikers van het Waddengebied langs de Terschellinger landschappen waar de vijf wadtrekvogels leven (“the 5 places”). Daar werden de onderzoeksresultaten verteld met een kunstzinnig insteek. Zonder PowerPoint, maar door te kijken, te voelen en te proeven in het landschap ervaarden de congresdeelnemers hoe het is om een trekvogel te zijn. Marieke Vloemans heeft het Seminar in woord en beeld vastgelegd. Een van de Seminar-programmaonderdelen, het boeiende verhaal van de drieteenstrandloper, geschreven door schrijver en theatermaker Rebekka de Wit, stellen we beschikbaar.

De media besteedden volop aandacht aan het seminar. In de Oeroldagkrant antwoord op de vraag wat de verhalen van de vogels ons mensen vertellen? In de Leeuwarder Courant aandacht voor de verbinding tussen biologie en cultuur en waarom het succesvolle seminar toch niet voldoet aan de opzet zoals vooraf bedacht. Naast de geschreven media, ook aandacht voor Metawad op de radio. In Vara Vroege Vogels een luisterfragment over het ontbijt op het wad voor de symposiumdeelnemers en uitleg over wat er concreet voor beschermingsmaatregelen mogelijk is met de wetenschappelijke resultaten van Metawad.

Na het indrukkwekkende seminar gaat de ontdekkingsreis verder, want het Metawadproject blijft op Oerol. Van 10 juni tot en met 18 juni is het waddenonderzoeksschip Navicula te bezoeken op het Groene Strand. De expeditie-locatie is bij eb te voet bereikbaar, bij vloed vaart er een pendel-rubberboot. Het verhaal van de leefwerelden van de trekvogels, en hoe zij het Nederlandse wad op een unieke manier verbinden met de rest van de wereld, wordt daar dagelijks verteld.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia