Lepelaar

Mauretaanse Lepelaars

Het aantal lepelaars dat in het Nationaal Park Banc d’ Arguin in West-Afrika broedt neemt drastisch af. Het is bekend dat maar weinig jonge lepelaars overleven. Dat is één oorzaak, maar hoe zit het eigenlijk met het gebruik van het natuurgebied door de witte vogels? Weinig voedsel op plekken waar lepelaars veel voorkomen, kan bijdragen aan een afname van het aantal lepelaars.

In een recent verschenen artikel doen onderzoekers, betrokken bij project Metawad, verslag van het gebiedsgebruik door de vogels. Met behulp van GPS-zenders zijn zes volwassen lepelaars tussen 2008 en 2010 gevolgd. Het blijkt dat de gezenderde lepelaars plaatstrouw zijn en in drie jaar tijd het Nationaal Park niet hebben verlaten. Verder hebben de vogels een voorkeur voor plekken die bedekt zijn met zeegras, waarin ze vooral tijdens de ebstroom op zoek gaan naar garnalen.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia