Foto: Jan van de Kam
Foto: Jan van de Kam

Rotganzen sturen ‘sms’jes’

Afgelopen mei zijn vijf rotganzen uitgerust met GPS-loggers van de Universiteit van Amsterdam. Thomas Lameris, promovendus bij het NIOO-KNAW, ontvangt sms’jes van de gezenderde rotganzen op trek.

Het zijn de kleinste ganzen die we in Nederland aantreffen, maar ze vliegen de grootste afstanden: rotganzen. Na hun verblijf in Nederland vliegen de trekvogels naar de Arctische toendra van het Taymyr schiereiland. Met de nieuwste type zenders zijn vijf rotganzen te volgen op hun trek naar het noorden. De zenders slaan niet alleen de exacte locaties op waar de rotganzen zijn geweest, ze sturen ook een sms’je wanneer de vogel te lang buiten beeld is van de afleesapparatuur.

Zo krijgen Lameris en collega’s nu al een inkijkje hoe de rotganzen naar Noord-Rusland zijn vertrokken. Daar, in het hoge noorden, is het telefonisch bereik slecht en het laatste uitgezonden signaal is van 16 juni ten zuiden van Nova Zembla. Zeer waarschijnlijk zijn de rotganzen nu aan het broeden en geheel buiten bereik van het telefoonnetwerk. Het wachten is dus tot de rotganzen terugkomen richting Nederland en weer een sms’je sturen aan Lameris. Zodra de rotganzen weer in Nederland zijn, zullen Lameris en collega’s met afleesapparatuur het veld ingaan om de loggers uit te lezen.

Meer weten? Volg de blogs op http://tobseda.com/ of neem contact op met Thomas Lameris via: t.lameris@nioo.knaw.nl

trekroute rotganzen - bij nieuwsbericht rotganzen sturen sms'jes

Kaart: trekroute van rotganzen

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia