Foto: Jan van de Kam
Foto: Jan van de Kam

Ook kanoet is opportunist als het zo uitkomt

In het najaar van 1990 lagen er op het wad bij Schiermonnikoog ongekende hoeveelheden dode, geopende kokkels. De schelpdieren waren ‘gestikt’ door een bloei van de alg zeevonk. Naast diverse meeuwen en scholeksters profiteerden zo’n 20.000 pleisterende kanoeten van deze tijdelijke bonanza. Normaal zijn kanoeten gespecialiseerd in het opsporen van ingegraven schelpdieren en het kraken van die prooi in hun spiermaag. Mogelijk dat de kanoeten als prijs voor deze uitgebreide, makkelijk verteerbare hap dan ook even hebben ingeteerd op de kracht en de grootte van hun spiermaag.

Deze anekdote is bijna een kwart eeuw na dato gepubliceerd in het laatste nummer van het Wader Study Group Bulletin, door Martin Poot en collega’s. ‘Bernard Roelen en ik hebben het destijds beschreven in een studentenverslag. Recent kwamen we het weer tegen en concludeerden dat het ook nu nog een interessant gegeven is. Vandaar dat wij met de meest recente wetenschappelijke kennis de kans hebben aangegrepen om deze informatie nu alsnog breed toegankelijk te maken’, aldus Poot.

Meer informatie: mjmpoot@gmail.com
documentatie: www.metawad.nl/n6d1
wader study group bulletin 121 (2014), 33-42.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia