Foto: Jeroen Reneerkens
Foto: Jeroen Reneerkens

Dieet van drieteenstrandlopers in kaart

Met hulp van Finse entomologen is Jeroen Reneerkens erin geslaagd de menukaart van drieteenstrandlopers op Groenland in kaart te brengen. De Finnen hadden van nagenoeg alle soorten insecten en spinnen op de Groenlandse toendra genetische merkers beschikbaar. Van al die merkers vond Reneerkens een aanzienlijk deel ook terug in de poep van de door hem gevangen drieteenstrandlopers. ‘Dat betekent dus dat de drietenen van bijna alle beschikbare geleedpotigen eten, maar we konden alleen een kwalitiatieve analyse doen’, zo nuanceert Reneerkens. ‘Het is op dit moment nog niet mogelijk om precies te analyseren hoevéél de vogels eten van welke geleedpotigen. De eerste signalen suggereren al wel dat verschillende soorten Diptera als prooi voor drieteentjes
belangrijker zijn dan bijvoorbeeld voor bonte strandlopers. Die orde van ‘tweevleugeligen’ lijkt ook iets sterker te reageren op klimaatverandering dan andere insecten en zijn van alle geleedpotigen het meest algemeen. Dat zou ook drieteentjes iets kwetsbaarder kunnen maken dan bonte strandlopers, voor een ‘mismatch’ tussen het uitkomen van de jongen en de insectenpiek op de toendra.

Samen met de Finnen en een team genetici uit China werkt Reneerkens nu verder aan een mogelijke kwantitatieve analyse van de verschillende insectengenen in de poep van zijn vogels.

Meer informatie: j.w.h.reneerkens@rug.nl
Bekijk het (al wat oudere) filmpje waarin je kunt zien dat je niet altijd per se naar genen hoeft te zoeken in de poep van gevangen vogels.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia