Kanoet

Kanoet luistert in het voorjaar naar ‘Zwitsers uurwerkje’

Kanoeten weten precies hoe laat het is, ook als ze niet worden blootgesteld aan signalen van daglengte en het weer. Een inwendige klok vertelt hun namelijk op elk moment in het jaar wat te doen. Dit blijkt uit twintig jaar onderzoek aan kanoeten in gevangenschap bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Rob Buiter schreef in Trouw een artikel over het onderzoek naar de biologische klok van de kanoet. Biologe Julia Karagicheva legt uit waarom de inwendige klok van kanoeten in het voorjaar uiterst punctueel is en in het najaar minder dwingend.

Journal of Biological Rhytms artikel:
Karagicheva, J., Rakhimberdiev, E., Dekinga, A., Brugge, M., Koolhaas, A., ten Horn, J. & Piersma, T. (2016). Seasonal Time Keeping in a Long-Distance Migrating Shorebird. Journal of Biological Rhytms 31, 5 (509-521).

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia