Foto: Theunis Piersma
Foto: Theunis Piersma

Een tomtom op de rug van lepelaars

Dr. Matthijs van der Geest kijkt met collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee naar het gedrag van lepelaars. Dat doen ze niet alleen met een verrekijker of telescoop, maar ook een met een zogenaamde tomtom op de rug van de vogels.

Hoe kun je met een logger op de rug van een lepelaar het gedrag van de vogel op afstand volgen? Kan die zogenaamde tomtom precies vertellen wat een lepelaar doet, En maakt deze elektronica het veldwerk overbodig? De antwoorden zijn te beluisteren in een radioverslag dat VARA Vroege vogels maakte van het gedragsonderzoek naar lepelaars.

Matthijs maakte zelf een kort filmpje over jonge lepelaars die bij hun ouders bedelen om voedsel. Video 7 op de video-pagina laat zien zelf hoe het gezinsleven van lepelaars lijkt op dat van mensen.

Het veldwerk aan lepelaars draagt bij aan het onderzoek naar één van de vijf doelsoorten van Metawad.

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee Sovon vogelonderzoek Nederland Nederlands Instituut voor Ecologie Vogeltrekstation Stichting natuurinformatie Werkgroep Lepelaar Rijksuniversiteit Groningen Universiteit van Amsterdam Global Flyway Network in Australia